Kentli İnsanın Doğaya Dönüş Rehberi

Kentli İnsanın Doğaya Dönüş Rehberi

Kentli insanın doğaya dönüş rehberi

Şehir yaşamından sıkıldınız ve birçok insan gibi terk-i şehir edip köye veya küçük bir sahil kasabasına yerleşmeyi arzuluyorsunuz. Peki hayatınızı temelden değiştirecek bu göçe gerçekten hazır mısınız? Hayalinizin kâbusa dönmemesi için nereden başlayacağınızı ve hangi adımları atacağınızı bilmenizde fayda var. Bu hayalin kendisini yaşayanlara danıştık. İşte 8 maddede şehirden kaçma rehberi...

1- NE İSTEDİĞİNİZİ BİLİN
İlk adım olarak satın almayı düşündüğünüz araziyi yavaşça yere bırakın ve geri çekilin. Başlangıç için bu iyi bir adım değil. Önce neye bulaştığınızı öğrenmeniz gerekiyor. Bunun için Buğday Derneği’nin organize ettiği Tarım, Turizm, Takas (TATUTA) çiftliklerine gidip, orada kırsal hayatı deneyimleyebilirsiniz. 
JJ

 

 

 

2- ÇEVRENİZİ İKNA EDİN
Aile ve arkadaşlar önemli. Zira ilk zamanlarınızda desteklerine ihtiyacınız olacak. Ayrıca, bu yaşama geçenler işe 3-4 kişilik bir grupla başlamak gerektiğini öğütlüyor. Bu hem ekonomik ve sosyal geçişi hem de dayanışma ile işleri kolaylaştıracak.

 

3- EKONOMİ ÖNEMLİ
Köye veya çok da popüler olmayan bir sahil kasabasına yerleşenlerin ortak görüşü: “Harcamalar aylık 1000 TL’yi geçmez.” Basit hesap: En temel ihtiyaç olan kira, faturalar ve gıda için aylık ortalama 500 lira gerekiyor (50-200 kira, 100 faturalar, 200-250 gıda).

 

 

 

 

 

4- PARA GETİRECEK İŞLER
İhtiyacınız olan parayı gideceğiniz yerde yaratmanız gerekiyorsa ‘altın bilezik’ kısmına geldik demektir. Çeviri yaparak, rapor yazarak, bilgisayar başı işlerle para kazanabilirsiniz. Ama “O da yok” diyorsanız yazları kasabada 3 ay çalışarak bir yıl yaşayabilirsiniz. Bunların hiçbiri olmuyorsa aile ve arkadaşlar maddesine dönün. 

5- SAĞLIK BAHANE DEĞİL
“Köyde sağlık sorunlarını nasıl çözeceğim” korkunuz ya da şehirden yanınızda götüreceğiniz birtakım sağlık problemleriniz olabilir... Endişeye mahal yok. Zaten sağlık sorunlarınız azalacak. Ayrıca, Genel Sağlık Sigortası ile sağlık ocakları ve devlet hastanelerinden yararlanabilirsiniz. Geliriniz yoksa aylık prim ödemesi sıfır TL. Üstelik evli olmayan kadınların başvurmalarına bile gerek yok.

 

 

 

 

6- EĞİTİM ŞART DİYORSANIZ
Çocuklar, onların geleceği ve eğitimleri caydırıcı unsurların başında yer alıyor ama köy ve kasaba okullarını küçümsemeyin.

 

7- SOSYAL VE KÜLTÜREL HAYAT NE OLACAK?
Bu yaşamın sizi sosyal ve kültürel hayattan uzaklaştıracağını mı düşünüyorsunuz? Haklısınız. Ama emin olun ki zaman geçtikçe ziyaretinize gelip gidenlerle sıkılacağınız kadar bir sosyal ortam oluşacak. Kültür mü? Belki konsere ya da sergiye gidemeyeceksiniz ama konser verip sergi açacak kadar kendinizi geliştirebilirsiniz.

 

 

 

 

8- ENDİŞEYE MAHAL YOK
Başaramamaktan korkmayın. Doğal yaşama adım atanların da bu yoldan dönenlerin de ortak görüşü: “Olsun, ‘denedim olmadı’ dersiniz.”

İşe koyulmadınız mı hala  eğer başlamak istiyorsunuz alın size bir kaç bilgi haydi acele edin!!

 

NASIL ÖRDEK BESLERSİNİZ? 

- Ördekler pahalı olmayan, basit ve gösterişsiz yerlerde kalabilir. Cesur kuşlardır, kendilerini koruyabilirler ve fazla bakım gerektirmezler. Her türlü çevresel şarta kolaylıkla adapte olabilirler.

- Bol yumurta için Indian Runner ya da Khaki Campbell gibi türler beslenebilir. Ayrıca Pekin, Ayleshbari, Moskof, İsveç ördeği beslenebilir. 

- Bir erkek ördek 10 dişi ördeğin üremesi için yeterlidir. Yavru ördekler çabuk geliştiği için kısa zamanda yumurtlamaya başlar. Her yumurta 50-60 gram ağırlığındadır. Kuluçka süresi 28-29 gündür.

- Ördek yavruları ilk 10 gün belli bir sıcaklıkta tutulmalı (36 derece). Sıcaklık altıncı haftanın sonunda 20 dereceye kadar indirilebilir.

- Yavrular doğduktan sonra kuş yemi verilebilir. 5-6 ay sonra ekmek içi, buğday gibi birtakım hububat ve yeşil yemlere geçilebilir.

 

 

 

DOĞANIN TAKVİMİ

- Cezayirmenekşesi için uygun ekim günlerindeyiz. Çok yıllık bu çiçeği günün erken saatlerinde güneş alacak şekilde balkonunuza yerleştirin.
- Makaslar ele... Ağaç budama zamanındayız. Özellikle zeytin ve turunçgiller bugünlerde ihmale gelmez.
- 27 Ocak: Kışın en soğuk zamanı.
- 30 Ocak: Ayandan fırtınası.
- 31 Ocak: Erbain’in (Zemherinin, 40 günlük kış döneminin) bitişi.

Kaynak

 

 

 

Hürriyet

Etiketler: Kentli İnsanın Doğaya Dönüş Rehberi
Şubat 22, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR