Daha sade bir yaşam sürdürmek için 10 ipucu

Daha sade bir yaşam sürdürmek için 10 ipucu

 

Çok sevilen ve tumblr görsellerinde sıkça kullanılan “Simple is beautiful” (Basit/Sade güzeldir) anlayışı, yoğun ve yorucu tempomuza pek de uydurabildiğimiz bir yaşam felsefesi değil. Oysa sade bir yaşam sürdürmek için illa şehirden uzakta bir kulübede, bin bir çeşit hayvan ve bitki içinde yaşamak ya da teknolojinin tüm nimetlerinden uzak durmak gerekmiyor.

Kendi kendine yetmeyi ve sade bir hayat sürmeyi amaç edinmiş kişilerden, eşi ve çocuklarıyla birlikte Güney Dakota’da yaşayan Merissa Alink, bu hayat tarzına özenenlere 10 ipucu sunuyor. Hayat bugünden yarına mucizevi bir şekilde değişmese de, bu ipuçları oldukça faydalı.

Hayatı sadeleştirirken, tıpkı matematikte yaptığımız gibi fazlalıkları elemek gerekiyor; elemeyi yaparken de nelerin fazlalık olduğunu belirlemek… Bu 10 ipucu siz Uplifers okurlarını nelerin gerçekten önemli olduğu ve önceliklendirilmesi gerektiği konusunda düşünmeye teşvik edecek.

 

Bir sabah rutini yaratın

Yataktan kalkar kalmaz, beynin yeni güne uyanmasına fırsat vermeden koşturmaya başlamak, halihazırda yorucu olan hayatı daha yorucu ve stresli bir hale getirmekten başka bir işe yaramıyor. Biraz daha erken kalkıp kendimize ya da varsa ailemize kahvaltı hazırlamak, sakin bir müzik eşliğinde kahve ve gazete keyfi yapmak, hatta hava güzel olduğunda ufak bir yürüyüşe çıkmak ya da yürüyerek işe gitmek gibi hareketlerle kendimizi yeni güne daha kolay adapte edebiliriz. Bu sabah rutini aynı zamanda verimliliği de arttıracaktır.

Fazlalıklardan kurtulun

Gerçekten sevdiğimiz ve bizim için bir anlamı olan şeyler, sahip olduklarımızın ne kadarını oluşturuyor? Bizim için çok değerli olduğunu sandığımız bazı eşyalara ya da ıvır zıvırlara hiç dönüp bakıyor muyuz? Dolaptaki giysilerden, en az üç aydır giymediklerimiz var mı?

Bu soruların samimi yanıtları, yaşadığımız yeri sadeleştirmek için ilk adımı oluşturuyor. Eşya ve giysi benzeri, üzerimizde biz fark etmeden hakimiyet kuran şeyleri atmaktan çekinmeyin.

 

Akşam yemeğinden sonra bilgisayar kullanmayın

Bu önerinin amacı ailemize, ev arkadaşımıza ya da hobilerimize vakit ayırabilmek. Çünkü zamanın çok önemli bir bölümünü internette sörf yaparak ya da sosyal medyada, bakmasak hiçbir kaybımız olmayacak, eğlenceli bile olmayan birtakım şeyleri takip ederek geçiyor ve bu, verimliliği ve insan ilişkilerinin kalitesini epey düşüren bir durum. Yine de, bu öneriyi size uygun gelen şekle sokabilirsiniz (kimse size yarına yetiştirmeniz gereken sunumu bu kural sebebiyle ertelemenizi söyleyemez).

Nakit harcayın

Nakit para harcamak ve kredi kartlarına abanmamak, hem gelecek ayki bütçenizde sıkıntı yaşayıp yaşamayacağınız endişesinden sizi kurtarır, hem de gerçekten ihtiyacınız olmayan bir şeyi satın almanızı büyük oranda engeller. Zaten fazla sayıda gereksiz şeye sahip olmak, ayak bağından başka nedir ki?

İşi yaparken arkanızı temizleyin

İster yemek yapın ister ufak bir DIY (do it yourself; kendin yap) projesi, “buraları da yarın temizlerim” diye düşünmeden hareket etmek oldukça önemli. Yarın da yoğun bir gün olabilir ve pis bir işi ertelemek, hem ortamın hem de kafaca sizin huzurunuzu kaçırmaktan başka bir işe yaramaz.

 

 Markete bir listeyle gidin

Her ufacık ihtiyaçta markete gitmek gibi bir zaman kaybından kurtulmak için, bir liste hazırlayarak yola çıkmayı deneyin ve listenize sadık kalın. Böylece, hem gereksiz vakit kaybı yaşamamış, hem de sadece ihtiyacınız olan şeyleri aldığınızdan emin olmuş olursunuz.

Bununla  bağlantılı olarak, sürekli kullandığınız şeyleri depolamayı deneyin. Örneğin evde deterjan ve patates sürekli tükeniyorsa, bir dahaki sefer markete gittiğinizde daha büyük bir paket alabilir, böylece bu eksiklerle sürekli olarak uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Yemek planı yapın

Bir hafta boyunca ne yemek yapılacağını önceden planlamak, gerekli malzemelerin olduğundan emin olmanızı sağlayarak sizi son dakika alışverişlerinden kurtarır. Haftalık yemek planınızı 10 dakikada yapabilmek için Meal Binder’dan yararlanabilirsiniz.

Yürüyüş yapın

Her gün en az bir kez, kısa da olsa bir yürüyüş yapmak zihni dinlendirmek için çok faydalıdır. Bunu eşiniz ya da aileniz ile beraber de yapabilir ve böylece, televizyon gibi diğer etkenlerden uzak bir mecrada konuşmak, paylaşmak imkanı yakalayabilirsiniz.

 

Evde çeşitli “istasyonlar” yaratın

Evin sadeliğini ve düzenini korumak için çeşitli istasyonlar belirlemek faydalı olabilir. Örneğin gelen faturalar için bir köşe, evden çıkmak için gerekli ceket, anahtar gibi şeyleri içeren bir istasyon, yastıklar ve okuma lambasından oluşan bir okuma istasyonu gibi.

Olumsuzluklardan kurtulun

Hayatta sadeliğe ulaşmak büyük oranda bizi strese ve endişeye sevk eden durumlardan da uzak durmakla mümkün olabilir. Sürekli endişe ve üzüntü yayan insanları kendimizden olabildiğince uzak tutmak, bunu yapmanın yollarından sadece biri. Kötü gün dostu olmak iyidir elbette; ama kendinize ayırdığınız zamandan feragat etmeyin. 

Kaynak

Little House

 


 

 

Etiketler: Daha iyibir yaşam için
Şubat 22, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR